< Nieuws

Een grond gerelateerde uitdaging voor JdB groep

Geplaatst op 12 januari 2021

Onze collega’s Tim Rosier & Gerdo Lagerweij zijn geïnterviewd door het vakblad Grond/Weg/Waterbouw Nederland waarin zij uitleg geven over het afvoeren en opwaarderen van grondproducten.

Hierbij is de Blankenburgverbinding in Rotterdam gebruikt als best practice. Dit project wordt in samenwerking met bouwconsortium BAAK en Rijksoverheid gerealiseerd.

Afvoeren en opwaarderen van grondproducten
Op de Blankenburgverbinding komt veel grond vrij. Sterker nog, er is inmiddels al het nodige afgevoerd door JdB groep. Dankzij het omvangrijke netwerk weet het familiebedrijf altijd wel een geschikte, duurzame en circulaire bestemming te vinden voor de af te voeren grond. Al vrij vroeg in het project – in juli 2019 om precies te zijn – kwam er ruim 30.000 m3 grond vrij uit het tracé bij Vlaardingen. JdB groep werd door bouwconsortium BAAK ingeschakeld om een nieuwe bestemming te vinden voor het vrijkomende materiaal.

“Door middel van een slimme aanpak én uitvoering komen wij samen met onze partners tot de beste oplossing voor bodemgerelateerde vraagstukken waarbij kwaliteit en circulariteit centraal staan,” zegt bedrijfsleider verwerving Tim Rosier. “Op het moment dat er grond vrijkomt, schatten we op basis van milieukundig en civieltechnisch onderzoek in wat we kunnen verwachten. Met die wetenschap gaan we in ons uitgebreide netwerk op zoek naar een geschikte toepassing, bij voorkeur in de directe nabijheid van waar het materiaal vrijkomt.”

Landophoging
Voor de Blankenburgverbinding heeft JdB groep in vijf weken tijd zo’n 1.400 vrachten aan grond afgevoerd. In dit geval zijn de vrijgekomen gronden vanuit Vlaardingen in de directe nabijheid (Schipluiden) hergebruikt als landophoging. JdB groep heeft zoals gezegd een zeer uitgebreid netwerk van afnemers. Gerdo Lagerweij, directeur JdB grond: “We hebben nauw contact met infra-aannemers, bouwkundig aannemers, boeren, gemeenten, waterschappen en provincies en kennen hun behoefte. Hierdoor zijn we altijd in staat een geschikte toepassing voor vrijgekomen gronden te vinden. Voor onze opdrachtgevers verzorgen wij het complete plaatje. Van meldingen voor toepassen, verwerking, certificering tot de gevraagde keuringen en bodemonderzoeken. Wij ontzorgen volledig zodat opdrachtgevers er geen omkijken naar hebben. Met onze 35 eigen auto’s kunnen we al grote hoeveelheden aan. Bij hoge pieken in vraag of aanbod hebben we de organisatie om snel en efficiënt te kunnen opschalen naar wel 80 of 90 auto’s. Een logistieke uitdaging is ons dan ook niet vreemd.”

Circulariteit en bodemverbeteraars
Bij JdB groep wordt de waarde van grond gerespecteerd, “hier zijn we immers groot mee geworden”, aldus Rosier. Materiaal wat uit projecten vrijkomt wordt bewerkt, opgewaardeerd en hergebruikt met een vergelijkbare of hogere circulaire waarde. Lagerweij: “We zijn uniek in het matchen van vraag en aanbod én gespecialiseerd in het opwaarderen en produceren van grondproducten voor allerlei toepassingen. Denk hierbij aan voedingsrijke bodemverbeteraars, erosiebestendige dijkenklei, funderingsmateriaal en zand in diverse klassen. We gebruiken de restproducten (vrijgekomen grond en compost) om nieuwe mengsels te maken en mengen, zeven en certificeren uitkomend materiaal tot nieuwe toepasbare duurzame producten.”

Je leest hier het hele interview terug.

Blankenburgverbinding

Tags en categorieën

Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger